Sve o porezima

Poreski sistem Nemačke ne pravi razliku između državljanina i nedržavljanina Nemačke. Ukoliko ste radili u Nemačkoj, dužni ste da platite porez na zaradu. Porez na zaradu (Lohnsteuer) se u procentualnom iznosu oduzima od vaše  mesečne zarade.

Povraćaj poreza iz Nemačke se može vršiti za prethodne četiri godine. Trenutno možete vršiti povraćaj poreza iz Nemačke za 2017, 2018, 2019 i 2020 . fiskalnu godinu. Krajnji rok za povraćaj poreza za 2017. fiskalnu godinu je 31. decembar 2020. Povraćaj poreza za 2017. godinu najranije možete vršiti 1. januara 2021. godine.

Od Vaše plate se na mesečnom nivou oduzima sledeće:

 1. Porez na zaradu (Lohnsteuer)
 2. Solidarna nadoknada (Solidaritätszuschlag)
 3. Zdravstveno osiguranje (Krankenversicherung)
 4. Penziono osiguranje (Rentenversicherung)
 5. Osiguranje u slučaju nezaposlenosti (Arbeitslosenversicherung)
 6. Invalidsko osiguranje (Pflegeversicherung)

Od navedenih poreza, imate pravo na povraćaj poreza na zaradu i solidarne nadoknade. Visina povraćaja poreza zavisi od visine zarade. Ostali porezi nisu refundabilni za državljane Evropske Unije, dok za nedržavljanje Evropske Unije postoji mogućnost povrata penzionog osiguranja, pod uslovom da niste bili radno aktivni unutar Evropske Unije u naredne dve godine.

Iznos poreza koji Vam se vraća zavisi od bruto prihoda i zadržanog iznosa poreza.

Novac koji Vam se vraća dobijate direktno na Vaš bankovni devizni račun.

 

Oni koji su radili na građevini imaju pravo na isplatu naknade za godišnji odmor  – Soka bau.

 

Potrebna dokumentacija za povraćaj poreza:

 • Popunjena aplikacija (PDF)
 • Kopija pasoša
 • Kopija vize (ukoliko je bila potrebna za rad)
 • Štojer lista (nem. Lohnsteuerbescheinigung)  od svakog poslodavca
 • EWR (trolist) – Potvrda o ostvarenoj zaradi u godini za koju aplicirate u matičnoj zemlji i overavate u Poreskoj upravi opštine prebivališta
 • Informacije o deviznom bankovnom računu – izdata od strane banke (PDF)
 • Potpisan ugovor (PDF)

** Napomena: veoma je bitno da prijavite sve poslodavce koje ste imali u Nemačkoj.

 

Lohnsteuerbescheinigung – potvrda o zaradi i plaćenim porezima

Na kraju fiskalne godine poslodavac je zakonom dužan da svojim zaposlenima dostavi štojer liste, tkz. Lohnsteuerbescheinigung. Ovaj obrazac je najbitniji dokument za povraćaj poreza. Koliko ste imali poslodavaca u Nemačkoj, toliko imate i štojer lista.
Poslodavac je po zakonu dužan da elektronskim putem dostavi poreskoj upravi obračun vaše godišnje zarade (štojer liste) najkasnije do 28. februara za prethodnu godinu. Štampanu verziju štojer liste po pravilu poslodavac daje zaposlenom sa prvim obračunom plate u narednoj godini. Ukoliko izveštaj ne dobijete do 15.februara potrebno je da kontaktirate poslodavca i tražite da vam isti prosledi elektronskom ili običnom poštom.

Ukoliko imate nedoumica oko povraćaja poreza iz Nemačke slobodno nas kontaktirajte i odgovorićemo Vam u najbržem mogućem roku.

PetarSve o porezu